Add new comment

De transitie komt eraan...

Elke week vallen partijen over elkaar heen - gemeenten, analisten, ministeries, welzijnsorganisaties, vakbonden, jeugdzorgers en iedereen die het kan weten - in analyses en prognoses en onzekerheden. Over geld, aantallen mensen die hulp nodig hebben, omvallende thuiszorgers, onderbetaalde ondersteuners en nog veel meer. Ze hebben allemaal gelijk. We hebben er allemaal jarenlang over kunnen nadenken. Organisaties hebben jarenlang de tijd gehad om de tering naar de nering te zetten. Een extra overgangsjaar zal hierbij weinig uithalen, lijkt me. Zeker als je er al zes hebt gehad.

Heel soms gaat het over de mensen zelf. Die verzuipen in een nieuwe bureaucratie. Die opeens een rolstoelbedrijf aan de lijn krijgen dat per telefoon de onderhoudsstaat van de rolstoel test. Of mevrouw even het label onderop wil lezen. Waarom kunt u dat niet dan?
Of degene die een nieuwe toegankelijke keuken-unit van een gemeente moet accepteren, waardoor zowel haar gangdeur niet meer open gaat en ze de woonkamer nauwelijks meer kan bereiken...

We zijn heel goed in organiseren en in geldstromen en in institutiedenken. Maar we zijn nog niet zo goed in mensen écht helpen. Als de transitie dàt gaat opleveren: Chapeau!

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.